Wanneer je als leerkracht bij wil houden welke boeken er in de klas gelezen zijn, dan heb je daarvoor verschillende opties. Vandaag licht ik het boekverslag eruit. Het laten maken van een boekverslag is een handige manier om als leerkracht te controleren of een leerling het boek inderdaad gelezen heeft, en voor de leerling om inzicht te krijgen in welke boeken hij/zij welk en niet leuk vindt.
Het verschilt een beetje per leerjaar wat je van een leerling kunt en moet verwachten in een boekverslag. De basis is over het algemeen het kunnen opschrijven van de auteur en illustrator, de titel en een korte samenvatting van het boek. Voor groep 5/6 voeg ik hier graag nog een tekenopdracht aan toe, bijvoorbeeld het tekenen van de voorkant van het boek. Daarnaast laat ik ze graag nadenken over de hoofdpersoon en de karaktereigenschappen van de hoofdpersoon. Groep 7/8 krijgt van mij wat meer vragen over de inhoud van het boek én moeten wat mij betreft kunnen aangeven welk gevoel een boek bij ze oproept en waarom.
Op deze manier laat je leerlingen reflecteren op het gelezen boek, zonder dat je elke keer een volledig boekwerk ontvangt. Het nadeel van boekverslagen is dat het sommige leerlingen heel lang kost om er eentje te maken (lees: het hele blok van stillezen bijvoorbeeld). Daarom geef ik ze hier vaak een maximale tijd voor. Is het daarna nog niet af, dan komt het op de afmaakstapel voor bij het zelfstandig werken.
Hieronder zie je twee voorbeelden van boekverslagen die je in de klas zou kunnen gebruiken. Wil je ze graag in een andere kleur / stijl omdat dit beter bij jouw klas past? Laat het me weten, ze zijn relatief makkelijk aan te passen naar smaak! Stuur dan een berichtje via het contactformulier